Näst ut i vår resa genom konstvärlden har vi nu “den galna konstnären”, holländaren Vincent Willem van Gogh. Jag skriver “galen” då bevisligen hade mentala problem under stora delar av sitt liv, at than skar av sitt eget öra med en kniv och sedermera även begick självmord vid 37 års ålder.

Van Gogh föddes den 30 mars 1853 i en liten stad i Holland, tillhörandes en familj i den övre medelklassen. Redan som ung visade han ett stort intresse för att rita och måla. Han var dock reans om ung en tyst, allvarlig och tillbakadragen person, drag som han hade genom hela sitt 37-åriga liv.

I sina unga år arbetade Vincent som en konsthandlare vilket resulterade i en hel del resor. Men efter att han blivit förflyttad till London började han lida av depression och som följd av detta vände han sig till religionen och han blev då en protestantisk missionär, verksam i södra Belgien. Under denna tid hade målningen i hans liv inte ännu tagit fart på allvar. Visst, han hade producerat ett och annat verk men det skulle dröja fram tills 1881, vid 28 års ålder, innan han började med konst och målning på allvar som en följd av sjukdom och ensamhet. För att överleva, trots att han vid det här laget hade flyttat hem igen och nu bodde hos sina föräldrar, fick han stöd finansiellt av sin yngre bror Theo.

Van Goghs verk

Van Goghs verk
Van Goghs verk

Under de tidigare åren som konstnär kan man se tydliga skillnader på de verk han producerade då jämfört med de målningar som han skulle göra senare under livet. De tidiga målningarna hade inte dessa kraftfulla färger och kombinationer av färger som hans senare verk är så kända för. Efter att ha spenderat fem år hemma, flyttade Vincent till Paris under 1886. Där kom han i kontakt med andra konstnärer främst Émile Bernard och Paul Gauguin som båda två hade stor inverkan på van Goghs utveckling som konstnär. Hans målningar började nu få allt mer färgglad sammansättning och han utvecklade vid det här laget en mer personlig stil, något som nådde sin höjdpunkt under 1888, när han bodde i Arles i södra Frankrike. Det var också nu som han började ta sig an andra motiv än porträtt och landskapsmålningar som hade fram tills denna tidpunkt varit hans primära objekt. Det var också här som han producerade några av hans absolut kändaste verk och verk som innehöll saker som olivträd, cypresser, vetefält och framför allt, solrosor.

Under sin livstid producerade van Gogh över 2100 konstverk varav 860 av dessa var oljemålningar. Majoriteten av alla dessa verk producerades också under de sista två åren av hans liv, under just åren när han befann sig i södra Frankrike från 1888 till 1890. Dessa målningar innehöll verk med allt från landskapsmotiv, stillbilder, porträtt och självporträtt.  Det som van Goghs verk är mest kända för är hans färgsättning och val av färger, med starka och tydliga färger i kontrast med varandra tillsammans med hans impulsiva och uttrycksfulla sätt att använda penseln. Alla de verk som van Gogh producerade har i stora hela haft en enorm inverkan introduktionen av modern konst.