Salvador Dalí Klockor som smälter och kroppsdelar som deformeras. Den spanske konstnären Salvador Dalí är känd för sina märkliga och ibland absurda målningar. Men förutom att måla ägnade sig Dalí även åt film, fotografi, skulptur och text, och han har samarbetat med några av de största producenterna och regissörerna, bland annat Walt Disney och Alfred Hitchcock. Dalí var en sann surrealist och hans verk är ofta drömska, influerade av bland annat Einsteins relativitetsteorier och Freuds psykoanalys. I den här artikel kommer vi till att börja med fokusera på surrealismen som konstinriktning, för att sedan rikta in oss på Dalí och några av hans mest kända surrealistiska verk.

Surrealismen

Det var i Frankrike under 20-talet som surrealismen uppstod som en riktning inom modernistisk konst, filosofi och litteratur. Det är viktigt att komma ihåg att surrealismen inte bara rörde konstens värld, utan utvecklades till följd av en filosofi vilken handlade om att människan behövde befria sitt inre jag från överjagets tyranni. För att åstadkomma detta tog man till drömmar, fantasier och förträngda föreställningar. Inom konst och måleri innebar surrealismen att konstnären vände sig inåt istället för utåt, tog sig förbi logiken (vilket sågs som ett hinder för konsten) och lät undermedvetna ologiska kombinationer av saker smälta samman. Surrealistiska verk kan därför verka obegripliga, bisarra och irrationella. En vanlig metod inom surrealismen var att, precis som Freuds psykoanalys, använda sig av drömmens hemliga bildspråk. Det här är något som kan ses bland konstnärer som René Magritte, Yves Tanguy – och även Salvador Dalí.

Salvador Dalí

Salvador Dalí föddes i Figueres i spanska Katalonien den 11 maj 1904. Hans föräldrar upptäckte tidigt att sonen hade ett stort konstintresse och en särskild talang, och när Dalí blev gammal nog fick han därför flytta till Madrid och börja på konstskola. Redan i tidig ålder drog han till sig uppmärksamhet med sina tavlor, vilka i början visade drag av kubistisk konst. Det var först 1927 som han fick upp ögonen för surrealismen och började att måla därefter. Vissa beskriver hans målningar som tydliga fotografier fast med landskap, föremål och människor som är overkliga, så som i en dröm.

Salvador Dalí
Salvador Dalí

Hans mest kända konstverk, Minnets envishet, har tolkats på många olika sätt genom åren. Verket blev färdigt 1931 och föreställer ett öde landskap med hav och klippor – tillsammans med ett antal klockor som smält. På många sätt är motivet typiskt för Dalís konstnärskap. Flera experter menar att Minnets envishet kan ses som symbol för tidens flykt medan man drömmer. Enligt konstnären själv blev han inspirerad av en smältande camembert-ost i solsken. Idag återfinns målningen på Museum of Modern Art i New York City. Dalí hann bli 84 år. Han beskrivs ofta som en överdådig person som drog uppmärksamheten till sig oavsett var han befann sig – en excentriker. Själv beskrev han sig själv som en person med förkärlek till allt förgyllt och omåttligt, samt med en passion för lyx. Många menar att han medvetet byggde detta alter ego runt sig själv för att öka uppmärksamheten och nyfikenheten för hans person och konstnärskap. Under sin livstid skapade han totalt 1500 målningar, och som en av huvudpersonerna för surrealismen fortsätter han att dra uppmärksamheten till sig med sina fantastiska verk än idag.