Den franska målaren föddes i Paris den 7 juni 1848. Han var son till Clovis Gauguin, en journalist och Aline Maria Chazal, dotter till den proto socialistiska ledaren Flora Tristan. Han förlorade sin far vid tre års ålder och Paul och hans mor och syster reser till Lima där de stannar bosätter sig i fyra år. Vid sju års ålder bosätter Paul sig, tillsammans med sin familj, i Orleans. Vid sjutton år kallas Gauguin för att utföra militärtjänst som en andra officer på ett kommersiellt marinskepp. Tre år senare gick han med i marinen där han stannade i två år. År 1871 återvände Gauguin till Paris där han arbetade som mäklare. Två år senare gifte han sig med en dansk kvinna, Mette Sophie Gad. De kommande tio åren kom de att ha fem barn.

Gauguins karriär

Gauguin började måla på sin fritid och år 1874 skrev han in sig i “Colarossi Academy”, grundat av den italienska skulptören Filippo Colarossi, i Paris, där han studerade konstmålningen efter modell. Under denna period såg han också den första impressionistiska utställningen som förtrollade honom och stärkte hans önskan att bli en målare. Han spenderade en stor summa pengar för att köpa verk av Monet, Sisley, Pissarro, Renoir och Guillaumin. Under ledning av Camille Pissarro började Gauguin utvecklas som en målare. Även om det exakta datumet som Gauguin träffade Pissaro så är det dock välkänt att de spenderade hela sommaren år 1879 tillsammans.

Gauguin lärde sig av Pissaro och Pissaro i sin tur kom att bli känd som ”impressionismens far”. Driven av sin passion för konst började han samla målningar och skulpturer och år 1880 öppnade han sin egen studio. Hans verkliga karriär inom målning började år 1882, då han lämnade sin familj för att ägna sitt liv åt konst. Gauguin reste från Bretagne till Panama och Martinique, innan han återvände till Paris år 1888, när han träffade Vincent Van Gogh och de skapade en vänskap baserad på konst. Gauguin trodde att det fanns två olika krafter som formade hans personlighet, gudomlighetens krafter och mörka krafter. År 1989 målade han “Gul Kristus” och två berömda självporträtt, “Ett självporträtt med aureol” och “Självporträtt med en gul Kristus”, av vilka mycket har talats, men vars djupa betydelser inte har upptäckts fullt ut.

Paul Gauguins sista år

Tahiti
Tahiti

År 1895 återvände han till Tahiti där han byggde ett stort hus i sin inhemska stil. Under denna period arbetade han med “Noa Noa”, en självbiografisk roman som publicerades år 1897. Några av hans verk, som gjordes under hans vistelse i Tahiti, presenterades vid den fjärde upplagan av La Libre Esthétique Salon i Bryssel. År 1898 försökte han begå självmord och detta följdes av en period med hög produktivitet. Hans mästerverk från denna period inkluderar “Jakobs kamp med ängeln” eller “Vision efter predikan” och “Var kommer vi ifrån?” Vad är vi? Var är vi på väg? ”. Gauguin dog den 8 maj 1903 och begravdes på Calvary Cemetery i Marchize Islands, Franska Polynesien. Många av hans sena målningar köptes av den ryska samlaren Sergei Shchukin. En viktig del av hans samling visas i Pushkin Art Museum och Hermitage Museum i St. Petersburg, Ryssland. Gauguins verk har påverkat ett antal 1900-talskonstnärer, som Henri Matisse, Pablo Picasso, Georges Braque och Andre Derain.