Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni är mer känd som den världsberömda Michelangelo. Många menade på att han var den allra bästa skulptören, målaren och arkitekten som levt och det finns de som påstår att Michelangelo är den bästa konstnären genom alla tider. Detta beror mycket på att i hans arbeten går det se en blandning av psykologisk inblick, fysisk realism och konstintensitet som ingen tidigare konstnär har lyckats att skapa.

Det finns många konstverk som Michelangelo har efterlämnat som är världsberömda och är populära sevärdheter hos människor. Några av dessa är taket i sixtinska kapellet, skulpturen av David och ”Den sista domen”, vilket bara är några enstaka verk som han efterlämnade. Han var så pass duktig att han redan tidigt överglänste sina läromästare. Michelangelos konstverk har diskuterats av kyrkan och statsmän, i vissa fall har hans verk till och med blivit censurerade.

Om Michelangelo

Michelangelo föddes den 6:e mars 1475 i staden Caprese som ligger norr om Arezzo i Toscana som Italien ser ut idag. Han dog den 18 februari 1564 i Italiens huvudstad Rom, men ligger begravd i Florens. Han var aktiv mellan (antar man) 1488 – 1564. Michelangelo hade många strängar på sin lyra, förutom att han var konstnär och arkitekt var han också en poet. Han höll till i Florens och Rom. Michelangelo började tidigt att göra konstverk som har satt sina spår i historien, enligt honom själv ville han bli kallad skulptör.

Om Michelangelo
Om Michelangelo

Han gick i lära hos Domencio Ghirlandai och lärde sig måla i cirka ett år, för att sedan studera hos Bertoldo di Giovannis som var skulptör. När han gick i lära skapade han två utsökta reliefer – ”Centaustriden” och ”Madonna vid trappan”. Under åren 1508 – 1512 skapades konstverket i Sixtinska kapellet som var en beställning av självaste påven Julius II. Michelangelo var en hängiven skulptör och målare, då han skapade konstverk fast hans händer hade blivit förstörda av all skulptering.

Michelangelo blev censurerad

Efter att Michelangelo hade gjort klar målningen ”Yttersta domen” år 1541 i Sixtinska kapellet kom det många bestörta rop som ekade mellan väggarna. Han hade fyllt kapellet med bara bröst och rumpor, vilket de känsliga personerna som fanns i påvens närhet inte tålde. Dessa anlitade en så kallade byxmålare, efter att påven Paulus III och påvens följe av ämbetsmän och kardinaler hade sett jättelika fresken som fanns i Peterskyrkans sidobyggnad bortre vägg.

Precis bakom altaret kunde alla beskåda målningen av över 400 människor i olika skepnader och alla var i princip nakna. Dessa figurer svävade runt en blond atlet utan skägg som skulle föreställa Jesus. När fresken upptäcktes utbryter en livlig debatt mellan de troende herrarna. Vilket ledde till att slut att de allra värsta obsceniteten målades över och ett 40-tal av de nakna figurerna fick kläder på sig.

Så fick det vara fram till år 1990 då kapellet skulle restaureras och freskerna skulle rengöras. Samtidigt bestämde konservatorerna att återställa ”Yttersta domen” nästan fullt ut. För den nyfikne går det att se hur fresken så ut från början då konstnären Marcello Venusti även målade en kopia av Michelangelos mästerverk. Detta konstverk kan ses på Museo di Capodimonte som ligger i Neapel.