Leonardo föddes 15 april 1452 i Italien i staden Toscana. Leonardo da Vincis riktiga namn är egentligen bara Leonardo. Da Vinci kom till tack vare hans stora berömmelse.

Framgångar

Leonardo har gjort stora framgångar inom konst, ingenjör, uppfinning, arkitekt och naturforskning. Det som är ganska fascinerande är att exempelvis naturforskning och konst är två stycken områden som skiljer sig ganska mycket från varandra.

Familj och studier

Leonardos far vid namn Ser Piero arbetade som notarie, och hans mor Caterina var en ung bondkvinna. Vid fem års åldern flyttade han och sin far till staden Vinci, hans föräldrar skilde sig när Leonardo var i tidig ålder. Men bara efter en kort tid beslöt Leonardos far sig att dem skulle flytta vidare till Florens. Redan vid 14 års åldern kunde man upptäcka Leonardos begåvning i många olika områden som skiljer sig med varandra, såsom sjunga, spela luta och läsa poesi. Men det var inte dessa områden som gjorde att han sken upp som mest, oavsett åldern. Kurserna som Leonardo undervisades i var inte bara målning och skulptering, det var även smidning, reparation av färdiga saker och även tillverkning av instrument och mekaniska verktyg. Som man ser tydligt via denna text är att teknik och hantverk är något som verkligen dominerar i skolan. Därför tror man att Leonardo väckte sin entusiasm för mekanik/teknik vid denna tid, som man lättare sagt kan kalla för uppfinning.

Berömda konstverk mm

Leonardo skapade den världsberömda målningen av Mona Lisa. Det tog fyra år för honom att göra klart denna tavla. Andra målningar som har blivit berömda är exempelvis Madonnan i grottan. Denna tavla finns det två olika versioner utav, en som gjordes från 1483 till 1486 och den andra som skapades från 1495 till 1508. Dessa målningar kan man få en syn av på olika museum, den första målningen kan man hitta i museumet i Louvren som ligger i Paris, och den andra kan man se i National Gallery som ligger i London. Det många förknippar med Leonardo da Vinci är just Mona Lisa och fresken Nattvarden. Då dessa tavlor är riktigt berömda runt om i världen.

En riktigt stor uppgift

Leonardo fick en riktigt stor uppgift att göra. Han skulle måla en 17 meter bred och 7 meter hög bild av slaget i Anghair, som sedan skulle sättas upp på rådhuset i Florens. Bortsett från att det var en stor uppgift som Leonardo hade fått tyckte han ändå att det var en rolig uppgift. Men sen kom ett annat problem, hans så kallade ärkefiende Michelangelo målade i samma rum, andra sidan salen och vid samma tidpunkt som Leonardo, då han höll på med en målning av slaget i Cascina. Ingen av dem lyckades inte fullborda sina verk.

Leonardos bortgång

Saint Florentin
Saint Florentin

Den 2 maj 1519 avled Leonardo da Vinci. På denna tid begravdes han i Saint Florentin kyrkan. Varför det skrevs ‘’på denna tid’’ är för att marken på denna kyrkogård under den franska revolutionen jämnades. Så ingen vet vart Leonardo da Vinci ligger begravd idag på grund utav detta.