I oktober 1881 föddes den spansk-franska konstnären och poeten Pablo Picasso, som skulle komma att bli en av vår tids mest kända konstnärer och en av modernismens viktigaste förgrundsgestalter. Ingen konstnär har nog slagit lika brett som Picasso – uppskattad både bland konstvetare och allmänhet. Dessutom var han en mycket mångsidig och produktiv artist som skapade inte bara målningar utan även skulpturer, keramik och teaterdekorer, och skrev drama och poesi.  

Cigarren gav honom liv

Det var i Málaga på den andalusiska kusten som Picasso föddes och växte upp i en konstmedveten och kreativ spansk medelklassfamilj. Det sägs att han vid födseln var så pass liten och svag att barnmorskan trodde att han var dödfödd, hon la honom därför på ett bord och ägnade sig sedan åt modern. Berättelsen säger att Picassos farbror, läkaren Don Salvador, då gick fram till bordet med sin cigarr och blåste en stor rökring i bebisens ansikte, som då vaknade till liv. Att Picasso bestämde sig för att syssla med konst var nog inte så konstigt med tanke på hans bakgrund. Hans far, José Ruiz y Blasco, var nämligen målare och konstprofessor till yrket och det var denne som först introducerade den unge Pablo för konstens värld. Enligt hans föräldrar kunde han måla och rita redan innan han kunde tala. Men hans första kända verk, en oljemålning som kallas för Picador, målade han 1889. Det var även nu som Pablo började signera sina målningar med namnet Picasso, vilket var hans mors (Maria Picasso y López) flicknamn. Men det var kanske tur att han inte valde att signera verken med sitt fullständiga namn (något som förmodligen hade tagit upp en tavla för sig).

Färgperioderna

Under slutet av 1800-talet studerade Picasso vid flera olika konstskolor, men det var först under 1900-talet som han hade sin stora kreativa period. Han valde att flytta till Paris, den tidens mittpunkt för europeiska konstnärer. Man brukar dela upp den tidiga delen av Picassos karriär i olika perioder utifrån olika färger, och kalla dessa för den blå perioden, den rosa perioden och så vidare. Perioderna representerar den färg som Picasso under tidpunkten var som mest influerad av och som ofta utgjorde bakgrunden i verken. Man kan också se det som att färgerna och dess perioder speglar olika sinnesstämningar som Picasso ville förmedla. Under den blå perioden gestaltade han i huvudsak fattiga och lidande människor, vilka många anser bidrar till känslor av melankoli och patos. Under den rosa perioden är verken ljusare och lättare.

Färgperioderna
Färgperioderna

Picasso och kvinnorna

Enligt rykte var Picasso en kvinnokarl av rang, och förutom många spridda kärleksaffärer hade han fem långa relationer i sitt 91-åriga liv. Dessa var tillsammans med balettdansösen Olga Khoklova, Marie-Thérèse Walter, fotografen Dora Maar, keramikern Jacqueline Roque och konstnären Françoise Gilot. Han gifte sig med två av dessa kvinnor och hann under sin livstid få fyra stycken barn. Françoise Gilot var den enda av kvinnorna som faktiskt lämnade Picasso, och hon har senare beskrivit deras äktenskapliga liv i boken Leva med Picasso, där hon hävdar att Picasso behandlat henne illa genom bland annat misshandel och otaliga otrohetsaffärer. Säga vad man vill om Picasso, men produktiv som konstnär var han. Inte bara utvecklade han (tillsammans med Georges Braque) en egen konststil, kubismen, när han dog vid 92 års ålder lämnade han dessutom efter sig 100 000 litografier, 34 000 illustrationer, 13 000 dukar och 300 skulpturer. Hans mest kända målning Guernica, som idag ses som ett minnesmärke över den förstörda staden med samma namn, är målad i olja och finns att se på Museo Reina Sofía i Madrid.