Leonardo di ser Piero da Vinci var hans fullständiga namn men dom flesta av oss känner igen honom som Leonardo da Vinci, en konstnär, uppfinnare, skulptör, matematiker, arkitekt, geolog, ja hans kunskaper och intressen kan listas i oändlighet då det inte fanns mycket som han inte var nyfiken på. Da Vinci föddes den 15 april, 1452 och hann bli 67 år gammal innan han gick bort, två veckor efter sin 67:e födelsedag den 2 maj, 1519.

Många anser da Vinci att vara förfadern inom en rad olika ämnen så som paleontologi, fosillära samt arkitektur men det som verkligen gjort honom känd är alla dess konstverk som han producerade under sin livstid tillsammans med de enastående ritningar som han producerade, ritningar om produkter som var flera hundra år före sin tid som helikoptern, flygplanet och fallskärmen för att nämna några.

Renässansmannen

Att da Vinci var före sin tid råder det inget tvivel om, något som historiker och vetenskapsmän alla håller med om. Många menar också på att han var en av världens smartaste män eller som dom också vill kalla det, en renässansman vars definition lyder, ”omåttlig nyfikenhet” eller ”person med fantasi som saknar motstycke”. Hans visioner, hans sätt att se på saker och ting, hans otroliga förmåga att flera hundra år innan dessa saker kom att byggas kunde förutspå användningen av dessa saker som helikoptern. Han använde logik i sitt resonemang när han beskådade världen vilket utan tvivel hjälpte honom att få den unika syn och vision som han hade.

Konstnären

Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci

Även om han var aktiv inom så många olika områden och aldrig riktigt satt still så var det hans konst som verkligen gjorde honom känd. Bland de verk som han producerade under sin livstid hittar vi världens kändaste konstverk, Mona Lisa tillsammans med den kändaste målningen med religiös koppling, den sista måltiden vilket också är den av alla konstverk som reproducerats flest gånger genom tiden. Tyvärr så har allt för många av hans verk försvunnit eller förstörts med tiden och idag, vad vi vet, existerar omkring strax under 20 av hans verk kvar. Det är dessa tillsammans med hans anteckningsböcker, diagram och skisser som är bland de mest värdefulla konstobjekt i världen idag och verk samt arbeten som även senare konstnärer beskådat och använt sig av i deras personliga utveckling. Det finns väldigt få konstnärer vars verk kan mäta sig med da Vincis verk och vi lär nog inte få se någon utveckla samma öga och stil för konstverk som Leonardo.

Uppfinnaren

Som jag nämnde så var Leonardo en man som besatt många talanger och hans uppfinningar eller skisser på verk som han ville testa eller som han trodde skulle komma i framtiden är enastående. Hur kunde man ens komma på tanken, i Italien under 1400-talet, att ha fantasin om att skissa en helikopter eller ett flygplan? Tanken att utveckla en primitiv version av dagens stridsvagn, att kunna tygla energi från solen, primitiv miniräknare eller dubbla skrov på ett fartyg var utom denna värld under 1400-talet men det stoppade inte da Vinci från att få ner dessa idéer på papper. Han är utan tvivel en av de mest talangfulla individerna som någonsin har levt.