Jan Alojzy Matejko eller oftast bara Jan Matejko var en av Polens men också Europas mest berömda konstnär och var en utomordentlig duktig konstnär som ofta målade politiska men också militära motiv som även kom att bli hans signum. Denna artikel kommer att handla om Jan Matejkos liv och verk.

En av Polens men också Östeuropas största konstnär

Jan Matejko föddes 1838 i den dåvarande lilla republiken Krakow tillika staden. Området hade också namnet Den fria staden Krakow och hade tillhört det Österrikiska riket som senare kom att bli Österrike-Ungern. Jans moder kom från en fin adelsfamilj från en tysk-polsk släkt medan fadern var musiklärare och var ursprungligen från Tjeckien. Jan växte upp med 10 syskon. Jan växte upp i en orolig tid där Krakow med omnejd var under revolution och krig som så småningom bildade en egen stat och detta påverkade Jan genom hela hans liv och inte minst hans verk. Två av Jans äldre bröder var även med i striderna där ena brodern dog medan den andra fick fly landet och detta satte djupa spår. Jan var en medelmåttig elev som vid ett tillfälle fick lämna skolan för att han hade för dåliga betyg men Jan visade väldigt tidigt en talang för kultur och främst konst och där påverkade fadern rätt mycket då fadern själv var begåvad inom kultur och musik. Med tiden kom Jan in på Krakows högskola för konst, samma skola bär idag Jans namn. Jan valde väldigt tidigt att hans inriktning skulle vara mot historisk konst och Jan gjorde väldigt väl ifrån sig och blev snabbt en av skolans bästa elever. Efter högskolan i Krakow fick Jan så småningom ett stipendium som tog honom till konstskolan i München så på den tiden var väldigt respekterad inom konstkretsar och året efter det får han ett stipendium till att kunna studera på konstskolan i Wien så då var världens kanske främsta skola inom konst.

En av Polens men också Östeuropas största konstnär
En av Polens men också Östeuropas största konstnär

Jan visade upp en stor talang och det började att pratas om hans verk redan på skolan. Men som många andra konstnärer hade Jan svårt att försörja sig och det skulle ta ända fram till 1865 då en av Jans stora verk, Skarga´s Sermon blev presenterad på världsutställningen i Paris. Konstvärlden fick då för första gången höra talas om Jan och Jan vann en medalj och en stor summa pengar för sitt verk. Efter det började Jan att måla främst konst inom politiska och militär motiv och hans verk ansågs då som ett av Europas bättre även om vissa kunde ses som kontroversiella. Jan målade några av polens absolut främsta målningar och fram tills idag så är Jan något av en nationalhjälte i Polen. Jans verks finns att se runt om i världen men dem flesta finns naturligtvis i Polen på olika museer. Jan dog 1893, 55 år gammal. Jans verk vittnar ofta om Polens kamp under olika krig och runt om i Polens finns gator och torg som bär Jans namn. Jan dog tyvärr väldigt tidigt och lämnade efter sig en fru och en fem barn varav ett av barnen, Helena följde faderns spår och blev konstnär.