Amerikanska konstnärer har deltagit i varje konströrelse som har uppstått sedan landet grundades i 1776. Och det har funnits många kända konstnärer under tiden.  Amerikanska konstnärer har inte bara hämtat inspiration från andra länders konstnärer, men har också påverkat dem. Två sådana inflytelserika amerikanska artister som förtjänar uppmärksamhet är Mary Cassatt och Ansel Adams.

Mary Cassatt

Mary Cassatt föddes 22 maj, 1844 utanför Pittsburgh, Pennsylvania. Tack vare att hon kom från en välbärgad familj fick Cassatt reser mycket i Europa under sin uppväxt. Sedan läst hon konst på Pennsylvania Academy of the Fine Arts (Pennsylvania konstskola). Och när hon var bara 22 år gammal, reste hon till Paris där hon studerade konst under berömda konstnärer. På egen hand reste hon runt omkring Europa för att ta lärdom av kända europeiska konstnär tills hon till sista bosatt sig i Paris. I Paris blev Edgar Degas hennes mentor och van. I 1877 blev hon inbjuden att gå med i den nya konströrelsen, impressionism. Rörelsen uppstod i Frankrike med Claude Monet och kännetecknas av mjuk färger, suddiga kanter och effekter skapad av samspelet mellan ljus och skugga. Mary Cassatt infördes impressionism till amerikansk konstkretsar genom utställningar av hennes egna alster och hennes påverkning av Amerikansk konstsamlare. Mary Cassatt är mest känd för sitt måleri med mjuka färger och intresse för kvinnor och barns vardagliga liv. Under tidig 1800-talet uppfattade det som pågick inom husets väggar som inte tillräcklig viktig eller meningsfull att måla. Liksom Carl och Karin Larsson i Sverige visade Mary Cassatt att man kunde göra konst av vardagliga saker. Men, inspirerad av japanska konstgrafik, arbetade hon också med konstgrafik i svartvitt.

Ansel Adams

Ansel Adams
Ansel Adams

Ansel Adams föddes 1902 i San Francisco, Kalifornien och är bäst känd för sina svartvita fotografier av naturliga sevärdheter i vildmarken. Adams var bara 12 år gammal när han fick sin först kamera inför ett besök till Yosemite Nationalpark, en av USA:s först naturreservat. Från detta fick Adams två av sina livslånga intressen: ett intresse för naturen och ett för naturreservat där man kunde sky och bevara den. Adams farfar gjorde en förmögenhet i skogsindustrin men Adams själv var mycket kritiskt till att farfar hade fallit många urgamla Redwood trä. Han använde sina fotografier som ett sätt att nå ut till allmänheten och visa hur vacker naturen är. Samma som andra fotografer använde Adams färgfilter och andra fotografiska tekniker. Men i 1932 han, tillsammans med Imogen Cunningham och Edward Weston, bildade gruppen f/64. Gruppens syfte var att framhäva fotografi som eget konstform. Fotografi skulle inte härma måleriet men istället skulle firas för vad det var.

Mary Cassatt och Ansel Adams använde olika konstnärs medier men båda var innovativa på sitt eget sätt. Cassatt skapade konst av scener från det dagliga livet.  Adams utvecklade sina finesser med fotografi under en tid när fotografi fortfarande inte var uppfattad som en konstform.  Både jobbade med tonal effekter i svartvit. Både ville fånga känslor lika mycket som detaljer i sina konstverk. Och båda utmanade betraktarens uppfattningar av världen och gav denne en tankeställare.