I nederländska Delft föddes 1632 en konstnär vars namn de flesta kanske inte känner till: Johannes Vermeer. Men även om hans namn inte är lika berömt som till exempel Picasso, Dali, Rembrandt eller van Gogh tillhör flera av hans målningar det absoluta finrummet inom konstvärlden. Det gäller exempelvis Flicka med pärlörhänge, eller Girl with a Pearl Earring.

Vermeers liv

Vermeer levde inte direkt något kändisliv, och vi vet därför egentligen inte speciellt mycket om hans privatliv. Han tycks ha levt ett enkelt och ganska fattigt konstnärsliv utan att göra allt för mycket väsen av sig. Här hade jag ändå tänkt att sammanfatta några av de viktigaste bitarna av hans tillvaro på jorden. Johannes Vermeer föddes alltså i Nederländerna den 31 oktober 1632 i Delft. Här ägnade han mycket tid fram till sin död 1675, även om han lämnade staden bland annat under sin lärlingstid, då han antagligen begav sig till Utrecht eller Amsterdam. Vermeer blev alltså bara 43 år gammal, men hann ändå med att få hela 14 barn tillsammans med sin fru Catharina Bolnes, som han gifte sig med 1653. Endast 11 av dessa barn överlevde dock de första åren. Vermeer levde som sagt ett fattigt liv, och tog bland annat lån av Pieter Claesz van Ruijven, en lokal köpman, för att klara sitt uppehälle. Och när han dog fick lämnade han sin fru och sina barn med fattigdomen och skulderna. Catharina Bolnes lyckades inledningsvis skjuta upp betalningen av skulderna, men tvingades senare sälja sin döde makes kvarvarande målningar för att kunna stryka skulderna.

En intressant anekdot som inte egentligen hör till Johannes Vermeers liv per se är hur Han van Meegeren (en nederländska konstnär som levde mellan 1889 och 1947) plagierade Vermeers tavlor under andra världskriget. Verksamheten tycks ha varit lukrativ, och när tyskarna invaderade och sedermera ockuperade Nederländerna sålde van Meegeren till och med en tavla till nazistledaren Hermann Göring. Denna försäljning kom dock att även bli slutet på van Meegerens karriär som svindlare. Han blev nämligen åtalad för att ha beblandad sig med fienden och tvingades erkänna att den målning han sålt endast var en förfalskning!

Målningar

Målningar
Målningar

Under sitt liv målade Johannes Vermeer en rad verk, bland annat Flicka i röd hatt, Kopplerskan, Kvinna med vattenkaraff, Kvinna som håller i en balansvåg och Flicka med pärlörhänge. Som synes återkommer ett visst motiv – majoriteten av Vermeers verk porträtterar kvinnor som gör något, håller i något eller bara poserar. Det allra kändaste verket är Flicka med pärlörhänge – en målning som besitter vissa likheter med da Vincis Mona Lisa. Det finns en enkelhet och samtidigt ett djup som drar in betraktaren i en annan värld. Båda målningarna är stillbilder, men blickarna fångar något universellt mänskligt och levande som väcker starka känslor hos alla människor. Det är som om flickan med pärlörhänge talar till oss från en annan tid. Målningen har även inspirerat Tracy Chevalier att skriva en bok med samma titel, och boken blev därefter en filmatisering. En annan viktig målning är Kopplerskan, som också är Vermeers första kända målning. I denna porträtteras fyra personer, en bordellmamma, en prostituerad, en soldat och en fjärde man som ser ut mot betraktaren och höjer sitt glas. Bordellmamman står i bakgrunden och ser nöjd ut samtidigt som soldaten håller armen om den prostituerade flickan och lägger ett mynt i hennes hand – kanske går motivet att koppla till Vermeers egna liv och fattigdom.