Hieronim Bosch, Hieronymus Bosch på nederländska var en av Nederländernas största konstnär och målade ofta religiösa motiv. Artikeln kommer kort om Hieronim liv men också verk. En av dem största inom ”Early Nederlandish paitning school” som varande på 15 och 1600-tal men också inom renässansen.

Jheronimus eller Hieronim

Hieronim Bosch föddes som Jheronimus Van Acken, en latinsk variant av Hieronim. Efternamnet Van Acken var egentligen inget namn utan betyder ”från Aachen” men senare la han till namnet Bosch. Och det härstammar från den stad han föddes i ”S-Hetigenbosch” som på nederländska betyder ”skogen”. Det är inte helt säkert men man tror att han föddes ca 1450. Det finns väldigt lite information om Boschs tidiga liv eller hur han i kontakt med konsten då varken han eller någon annan lämnade några anteckningar. Det man vet är att Bosch föddes och levde hela sitt liv i staden ”S-Hertogenbosch”. Staden låg då i hertigdömet Brabant, ett hertigdöme som omfattade stora delar av dagen Nederländerna samt Belgien. Landet tillhörde det Tysk-Romerska riket. Man vet också att Bosch farfar var konstnären Jan Van Acken. Jan Van Acken fick fem söner varav fyra av dem blev konstnärer. Anthonius van Acken, Bosch fader var själv konstnär men lyckades aldrig att bli ett namn inom konstvärlden.I dem flesta av Boschs verk så skildrar han ofta helvetet eller ondskan. Han stil var ganska unik på hans tid. Den var fantasifull, ganska surrealistisk, pessimistisk och drömlik. Många senare konstnärer blev inspirerads av Bosch, bland annat den store Salvatore Dali. Bosch lämnade ca ett trettiotal verk efter sig och dem flesta finns runt om i Spanien då Bosch utförde flera verk på uppdrag av det spanska hovet. Idag säger många kritiker att Bosch var en individualist som tolkade livets mörka sidor som ångest och pessimism. Man brukar räkna sin Boschs verk i trea olika faser.

religion tema konst
religion tema konst

Boschs mest kända verk är: De sju dödssynderna, Narrskeppet, Lustarnas trädgård, Sankt Antonius frestelser samt Den yttersta domen. Den sistnämnda är en av Boschs mest berömda verk och är en så kallad triptyk och har tre olika delar. Målningen kallas också ibland för Domedagen och ska föreställa tre olika faser. I en och samma bild så målar Bosch Edens trädgård med Gud vakandes. I samma bild har Bosch fått med helvetet, demoner och allt det onda Ganska typiskt för Bosch.Många student inom konst har på senare år försökt att tyda Boschs verk och många tror att han var väldigt religiös men också en väldigt realistisk man men fantasi. Undre Boschs livstid var det många som trodde att han var psykiskt sjuk, mycket pga. hans målningar. Som tidigare nämnt så finns Boschs verks över hela Europa, framförallt i Spanien på olika museer. Många verks har försvunnit eller blivit förstörda genom åren men tack vare dagens teknik har man hittat målningar där experter tror att det kan vara Boschs verk. Bosch gifte sig någon gång åren mellan 1479 och 1481 med Aleyt Goyaerts van den Meerven. Paret flyttade till en ort nära staden Oirschot där Bosch levde fram tills sin död 1516.