Så har vi kommit fram till del två av artikelserien om Banksy. I den första delen spekulerade vi bland annat i vem Banksy faktiskt är, om det är en person eller flera artister som arbetar tillsammans i ett kollektiv. Vi behandlade även Banksys konstprojekt Better in than out, där Banksy genomförde konstinstallationer runtom i New York under en månads tid. I den här andra delen ska vi helt och hållet ägna oss åt fler av Banksys andra verk. Det har naturligtvis varit svårt att göra ett urval bland Banksys alla mästerverk, men jag har ändå lyckats plocka ut några av de verk som tilltalar mig allra mest!

Städa och tvätta

Två av Banksys viktigaste verk går under temat hushållssysslor, nämligen Sweep it Under the Carpet och Washing Zebra Stripes. I den förstnämnda ses ett hembiträde lyfta upp ett skynke över en tegelmur för att sopa in smuts där. Hon gör alltså en ”fuskstädning” där hon sopar allting ”under mattan”. Detta konstverk påträffades i Norra London 2006 på Chalk Farm Road. Med Sweep it Under the Carpet riktar Banksy kritik mot västvärldens ovilja att ta tag i globala problem såsom svält, AIDS och fattigdom. Målningen symboliserar hur västvärlden sopar problemen under mattan, putsar till fasaden och låtsas som ingenting.

Även Washing Zebra Stripes kan tolkas som kritik mot västvärlden. I denna målning i Timbuktu, Mali, ses en kvinna som tvättar ränderna på en zebra och hänger upp dessa på en torklina. Bredvid står zebran som för tillfället saknar flera av sina ränder. Med målningen vill Banksy förmodligen säga att västvärlden borde göra mer för att hjälpa utsatta länder som lider av både vattenbrist och svält, istället för att slösa resurser på onödiga ändamål.

Jerusalem

Jerusalem
Jerusalem

Banksy har även gjort flera verk runt om Jerusalem angående konflikten mellan Israel och Palestina. Ett av dessa är Rage, Flower Thrower. Det här är ett av Banksys absolut mest kända verk och har blivit en internationell symbol för hopp och fred. I målningen syns en ung, maskerad man som kastar en Molotovcocktail – men denna brandfarliga bomb är istället utbytt mot en bukett blommor. En annan målning i samma tema är Dove of Peace placerad i Bethlehem. Här avbildas en vit duva med olivkvist i näbben. Iklädd en skottsäkerväst. Vid duvans bröst vilar dessutom lasersiktet från ett gevär. Dove of Peace symboliserar hur bräcklig freden är i området och hur den ständigt ”skjuts ned”.

Banksy har även målat nio stycken olika bilder på den israeliska muren på västbanken 2005. Den ena, Cut It Out, är mycket simpel, men med ett tydligt budskap: riv muren mellan Israel och Palestina! Målningen består nämligen av en streckad linje ackompanjerad av en sax – en instruktion som säger: klipp här! I en annan målning syns två barn som leker under ett hål i muren. Genom hålet kan man se in till andra sidan, där palmer, blå himmel, sol och sandstrand väntar. Återigen är budskapet tydligt. Banksy har som sagt producerat en uppsjö anmärkningsvärda konstverk genom åren. Vissa kallar hans verk för vandalism och skadegörelse, men hans satiriska konst både fascinerar de stora massorna samtidigt som de belyser viktiga samhällsfrågor. Därför är Banksy enligt mig en av modern tids främsta konstnärer!