Det har äntligen blivit dags att skriva om en av mina absoluta favoritkonstnärer – kungen av street art. Det ska såklart handla om Banksy. Med satiriska och bitska politiska graffitimålningar är hans mottagande runt om i världen blandat. Enligt vissa är han en vandal, klottrare och sabotör, enligt andra ett regelrätt geni. Om det ens är en ”han”. Faktum är att ingen vet vem Banksy faktiskt är. Eller vilka. Så det finns även en möjlighet att Banksy är en tjej eller ett kollektiv med flera medlemmar som hjälps åt i sin artistiska verksamhet. Hur som helst har Banksy vuxit till en kontroversiell världskändis med sitt unika och våghalsiga sätt att kombinera modern konst med politik, och därför är han given en artikel här på sidan! Och till och med två. Det här blir nämligen en artikelserie där den första delen kommer att fokusera på Banksys identitet samt ett av hans konstprojekt, och den andra delen kommer helhjärtat ägna sig åt flera av Banksys verk.

Vem eller vilka är Banksy?

Banksy
Banksy

Som tidigare nämnt vet vi inte vem Banksy faktiskt är, men det finns en del teorier. En teori är som sagt att Banksy inte är en ensam person, utan består av flera konstnärer som arbetar tillsammans i ett kollektiv. Att det är flera personer bakom Banksy styrks av det faktum att ingen har lyckats ertappa Banksy under produktionen av något verk. De dyker alltid upp helt utan spår, ofta på offentliga platser där det ständigt vistas andra människor. Om Banksy var flera personer skulle sådana stunt vara betydligt enklare att klara av.

Enligt en annan teori är Banksys riktiga identitet Robin Gunningham. Gunningham är en graffitikonstnär född och uppvuxen i Bristol, samma stad som Banksy bodde och började sin karriär i. Man vet även att Banksy checkade in på hotell i New York under namnet ”Robin” samt att både Banksy och Gunningham flyttade till London runt millennieskiftet. Det finns alltså helt klart saker som pekar på att Gunningham och Banksy är samma person. De både två ovanstående teorierna behöver dock inte utesluta varandra. Gunningham kan ju vara en av flera konstnärer bakom Banksy.

Kända verk: Better in than out

Banksy har egentligen så många enastående verk att det är omöjligt att bara välja ut ett fåtal. I den här artikeln måste dock begränsa mig till endast ett verk (fler kommer i nästa del av artikelserien!). Det första är egentligen inte ett enda verk, utan ett större konstprojekt under titeln Better in than out signerat Banksy. 2013 gick Banksy nämligen ut med att han skulle hålla en ”show on the streets of New York” under en månads tid. För ändamålet öppnade han även en egen hemsida där han postade information om eventet. Då gick borgmästaren i New York ut och deklarerade att Banksy är en vandal, att hans verk inte är att räkna som konst och att han kommer att jagas av polisen under tiden i New York.

Det hela skapade såklart bara ännu mer uppmärksamhet åt Banksy – och de fick naturligtvis inte tag i honom. Istället lyckades han med flera installationer under eventet. Min favorit är när han ställde en gammal man i slitna kläder på gatan för att sälja konst målad av Banksy själv. Tavlorna kostade endast 60 dollar styck, men eftersom mannen såg ut som vilken gatuförsäljare som helst, och ingen visste att det var Banksy-original, så gick människor bara förbi utan att ens kolla på tavlorna – och de flesta blev aldrig sålda. Två av de tavlor som ändå såldes kunde senare säljas vidare på auktion för 214 000 dollar!

I nästa del av den här artikelserien om Banksy ska vi se närmare på fler av hans kända verk!